STOPPEN MET WERKEN


Wanneer krijg ik eigenlijk AOW?

Je wilt (eerder) stoppen met werken. Het pensioen wat je bij je werkgever hebt opgebouwd noemt een andere datum. Hoe zit dat eigenlijk? 

 • Wanneer kun je met pensioen?
 • Heb je een pensioentekort? 
 • Hoe flexibel is je pensioenregeling?
 • Als je minder gaat werken, bouw je dan nog voldoende pensioen op?

De meeste pensioenregelingen zijn flexibel en bieden de mogelijkheid om eerder of later je pensioen te ontvangen of het ouderdomspensioen om te ruilen. Of andersom. Ook deeltijdpensioen of eerst een hoger pensioen en later een lager pensioen is vaak mogelijk.

AOW

De AOW-leeftijd is in de komende jaren:

 • 2024 – 67 jaar
 • 2025 – 67 jaar
 • 2026 – 67 jaar
 • 2027 – 67 jaar
 • 2028 – 67 jaar en 3 maanden
 • 2029 – 67 jaar en 3 maanden
 • 2030 – koppeling aan levensverwachting

Wil je weten wat jouw geschatte AOW-leeftijd is? Klik dan op svb.nl

Pensioen werkgever

Het pensioen wat je bij je werkgever hebt opgebouwd kent vaak meerdere pensioenleeftijden (bijvoorbeeld 65, 67 en/of 68 jaar). Dat komt omdat de wetgeving steeds is gewijzigd. Je kunt zelf op mijnpensioenoverzicht.nl kijken hoe dit bij jou geregeld is. FIHEZE helpt jou graag met een toelichting hierop.

Andere pensioendatum

Je kunt je pensioen eerder of later ontvangen. Dit heeft wel consequenties voor je pensioenopbouw en je inkomen. Eerder met pensioen gaan kost veel geld. Houd rekening met ca. 8 à 9% minder pensioen voor ieder jaar dat je eerder stopt met werken. Als je pensioenregeling het toestaat kun je ook met deeltijdpensioen.

Misschien biedt je werkgever de mogelijkheid aan voor een RVU-uitkering (regeling vervroegd uittreden). Dit is een regeling die per 1-1-2021 is ingegaan en voorlopig geldt tot 31-12-2025. Er gelden enkele voorwaarden zoals ingaan vanaf 3 jaar voor AOW-leeftijd. Graag vertel ik er meer over.

Ook is het aantal fiscaal maximaal te sparen verlofdagen uitgebreid van 50 naar 100 weken, waardoor eerder stoppen met werken nog interessanter is.

Hoog / laag

Je mag eerst een hoger pensioen ontvangen (minimaal 5 jaar, maximaal 10 jaar) en daarna een lager pensioen. Het lage pensioen is 75% van het hoge pensioen. Je pensioenregeling moet  deze mogelijkheid wel aanbieden.

Ook is het vaak mogelijk om een extra uitkering te ontvangen, omdat je nog geen AOW-uitkering ontvangt. Daardoor hoef je dan niet je eigen vermogen aan te spreken om eerder te kunnen stoppen met werken. Of dat in jouw specifieke situatie interessant en verstandig is, daarmee kan FIHEZE je helpen.

Uitruil ouderdomspensioen en partnerpensioen

Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan het verstandig zijn om gebruik te maken van de mogelijkheid om partnerpensioen om te zetten naar een hoger ouderdomspensioen. Of andersom en te kiezen voor een hoger partnerpensioen, waardoor het ouderdomspensioen iets lager wordt. De keuze maak je op pensioendatum en FIHEZE is je graag van dienst bij het nemen van de juiste beslissing.

Afkoop pensioen 10% ineens

Er is een keuzerecht om maximaal 10% van de waarde van het ouderdomspensioen op te nemen op de pensioendatum (streefdatum invoering 1-1-2025). Of dit verstandig is, is afhankelijk van de persoonlijke en financiële situatie.
FIHEZE helpt bij het inzichtelijk maken van de consequenties, waardoor je een goede keuze kunt maken.


Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Neem contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Neem contact met me op en ik plan graag een afspraak met je in.


  E-mailadres